vrijdag 4 december 2015

objecten selecteren bij Monumenten en Archeologie Amsterdam

Samen met archeoloog Ron Tousain ben ik gaan spitten in de archeologische collectie van Amsterdam, om te bepalen welke vondsten interessant zouden kunnen zijn voor dit project.  Objecten en Objectgroepen die in het bijzonder interessant  zijn  om verder te bestuderen en tot nieuwe ‘ontwerpen’ uit te werken. Naar aanleiding hiervan  is een ‘longlist’ van objectgroepen samengesteld.

De eerste groep bestaat uit vroeg industrieel aardewerk. Dit is het echte ‘niets aan de hand’ dagelijkse en onopvallende gebruiksgoed van de 19e eeuw. Juist dit aardewerk is alleen uit opgravingen ‘over gebleven’ en komt nauwelijks voor in museale collecties. Op deze opgegraven voorwerpen zijn goed de sporen van productie, gebruik, slijtage en afdanken terug te zien. Deze sporen wil ik een hoofdrol laten spelen in nieuwe ontwerpen.

De tweede groep bestaat uit gerepareerd gebruiksgoed, uit willekeurig welke periode. Juist in de vindingrijke, aandachtige en vaak arbeidsintensieve manieren waarop mensen in het verleden gebruiksgoed repareerden is hun liefde voor bepaalde voorwerpen af te lezen. Daarnaast toont dit ook heel mooi wat de waarde van voorwerpen was en dat de arbeid die gestoken werd in de reparatie blijkbaar op woog tegen de kosten van een nieuw schoteltje, kam of kopje. Deze reparaties vormen een interessant uitgangspunt om in 3D scans en 3D prototypen te ‘vangen’ en te tonen.

De derde en laatste groep zij kammen. Een echt dagelijks gebruiksvoorwerp (luizen werden ermee bestreden) waar er veel van zijn opgegraven en die wonderschoon zijn in hun detaillering, materiaalgebruik (hout, been, ivoor, hoorn), slijtage en verval. Echt (technisch) uitdagende objecten voor de 3D scanner en ze bieden de mogelijkheid experimenten te doen met combinaties van ‘historische’ en high tech materialen in een design object.

 
objecten in de collectie van Monumenten en Archeologie Amsterdam


database objecten Monumenten en Archeologie AmsterdamGeen opmerkingen:

Een reactie posten