dinsdag 15 mei 2012

wat vooraf ging: Loosdrechts porselein tot leven wekken, een experiment(1)


een eerste inventarisatie van de (technische)mogelijkheden van QR codes, AR markers en Apps als toevoeging voor historisch gebruiksgoed.

projectpartners: Studio Maaike Roozenburg, Technische Universiteit Delft, AR Lab Koninklijke Academie Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen

De laatste jaren worden allerlei mogelijkheden ontwikkeld op het gebied van digitale informatie en informatie uitwisseling. Bijna elke mobiele telefoon heeft een camera en vaak ook verbinding met internet. Moest je vroeger nog achter een computer zitten om toegang te hebben tot digitale informatie, nu kan dat op straat, in de trein of in het museum. Doormiddel van QR codes (een soort bar-codes) en/of Augmented Reality (AR) markers in combinatie met ‘Apps’ kan (digitale) informatie worden gekoppeld aan objecten. Dit bied allerlei mogelijkheden om verhalen en kennis over historische objecten op een nieuwe manier te ontsluiten.

Behalve deze digitale ontwikkelingen worden er ook in snel tempo allerlei technieken ontwikkeld waarmee objecten 3D gescand en 3D geprint kunnen worden. Deze technieken maken het mogelijk om ‘zonder aanraken’ objecten te reproduceren. Deze techniek is daardoor uitermate geschikt om kwetsbare en/of kostbare historische objecten te reproduceren. In een eerder project heb ik deze techniek daarom ingezet om zeer breekbaar 17e eeuws gebruiksglaswerk weer ‘in gebruik’ te nemen. Door van 3D prints traditionele porselein gietmallen te maken was het mogelijk een serie porseleinen bekers te maken van dit historisch gebruiksgoed. Daarmee kunnen gebruikers deze objecten op een andere en nieuwe manier ervaren. Deze technieken bieden daarmee mogelijkheden om museumstukken op een nieuwe en vernieuwende manier te ontsluiten.

'proefobject': 18e eeuwse Suikerpot van Loosdrechts porselein, Museum Boijmans Van Beuningen
In overleg met Alexandra Gaba- van Dongen heb ik bekeken welk voorwerp geschikt zou kunnen zijn voor dit onderzoek. Daarbij is mijn keus gevallen op Kommetje met deksel, Loosdrecht, Nederland (Porselein, ca. 1780, Hoogte 8 cm, diam. 8 cm Inv. A 3017 a-b (KN&V). 

CT-scannen van porseleinen suikerpot, TU Delft, faculteit Civiele Techniek
3D print van Suikerpot met deksel in kunststof, TU Delft
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten